Burgery a sandwiche – Fenomén většiny restaurací?

David Valíček

Burger nebo sandwich, k jakému státu bychom mohli každé jídlo přiřadit?

USA, Itálie, Francie, Mexico, Indie, prostě ke všem.  I když jíme téměř stejný produkt všude na světě, přeci jen se liší druhem pečiva, podáváním, náplní či úpravou. Stejně jako sendviče tak i burgery prochází tzv. updatem ve všech zemích, jelikož konzumenti potřebují stále něco nového avšak podobného, aby věděli do čeho jdou a i přesto objevovali nové chutě.

Pečivo

Mezi updaty patří hlavně pečivo. Klasické housky, které měly tvary spíše malého chleba, přešly přes kaizerky až k dnešním brioškovým houskám, které bychom mohli nazvat jako nesladkou vánočkou. Za mě jednička! Další pečivo jako Ciabatta, která je díky způsobu přípravy křupavější a nadýchaná. Používám ji například jako „open sendvič“, což znamená naplněný, ale nepřikrytý. Focaccia, excelentní pečený chléb, většinou a tradičně s rozmarýnem,dobře od základu promaštěná olivovým olejem, skvělá jak na zapékání tak plnění různými suchými salámy či olivami a dobrými sýry.

Rozdíl mezi bugerem a sandwichem

Jaký je hlavní rozdíl mezi sandwichem a burgerem? Sandwich se podává za studena a nenahrazuje plnohodnotné jídlo. Spíše se podává jako svačina během den. Zatímco burger je jasně daný termín pro pokrm složený z briošky nebo sladké housky s grilovaným sekaným masem,  popřípadě v moderní době masem trhaným tzv. pulled pork.

Recept:

Toustový chléb upečeme a vyklopíme z formy. Necháme vychladnout a pak nakrájíme na široké tousty (až 3 cm), potřeme máslem, dijonskou hořčicí, vložíme kvalitní šunku a ementál. Přikryjeme druhým namazaným plátkem a to vše i zvenčí namažeme také máslem, opečeme z obou stran na pánvi, dopečeme v troubě, dokud se sýr uvnitř housky nerozteče. Stačí jen přepůlit a vaši hosté nebudou řešit nic, než jen neskutečný toust Croque Monsieur či Croque Madam s přídavkem sázeného vejce.

Davidovy vzpomínky

Když připravuji sandwich, mám na paměti dohled  šéfkuchaře  Froie, Filipínce, který mě v Irsku trénoval v přípravě obložených studených i teplých chlebů. Jeho zásada byla, aby každý krajíc byl vždy správně a stejnoměrně namazaný a bez ohledu na počet připravovaných porcí musí všechny vydávané talíře vypadat i chutnat stejně. Dnes můj kamarád Frio říkal: To kdyby hosté přišli i zítra, aby nedostali něco jiného, než si včera objednali“

Burgery jako fenomén

S těmito pokrmy jsem měl možnost se setkat na svých cestách od Ruska přes Skotsko, Irsko, Dubai až po USA.

Burgery byly hitem jak v luxusních restauračních podnicích, tak hotelových komplexech a stejně nevázlo jejich servírování na super gala večerech v luxusních resortech, kde byla na výběr obrovská škála druhů burgerů i sendvičů, či v barech, kde jste mohli najít klasické světově známé club sandwiche či různě plněné panini, wrapy, kde se dalo experimentovat s různými náplněmi, tak i qesadillas plněné úžasným kuřecím salátem s jalapeňos papričkami, cibulkou a cheddar sýrem.

Cestování za jídlem a poznávání jeho historie neodmyslitelně patří k životu. A jelikož právě čtete tento článek, tak s tím určitě i souhlasíte. Buďme proto dál všichni „foodie“ a těším se na společné poznávání nových chutí při našich kurzech vaření.

Nově v nabídce: Kurz burgerů a sandwichů

David Valíček

Mohlo by vás zajímat