Cestopis: Mladý David ve staré dobré Anglii

David Valíček

Někteří už mě možná znáte… Jsem David Valíček a vedu kurzy vaření ve Food Atelieru v Dolních Vítkovicích. K tomuto bodu vedla spousta dřiny, ale také zábavných okamžiků a nezapomenutelných chvil. Jste na ně připraveni? Jdeme na to!

Mým snem bylo, abych cestoval, poznával zahraniční kuchyni a sbíral zkušenosti od známých šéfkuchařů. Vařil jsem v USA, Dubaji, Irsku, Skotsku na Bermudách. Nejvíce mě ale lákala Anglie, neboť se o ní vždy mluvilo jako o Mekce gastronomie. Říkal jsem si, že tam si prostě musím zavařit!

Moje začátky

Do Anglie jsem chtěl přijet připravený, a tak jsem nejprve sbíral zkušenosti v zahraničí a naučil se angličtinu. Díky tomu jsem nemusel spoléhat na pracovní agentury a cestu do kuchyně jsem si našel sám. Jedním z mých nejlepších zážitků bylo vaření v Royal Society. To je královská společnost, ve které jsem vařil pro spoustu sirů a vážených osob. Celý tento gastronomický zážitek se odehrával ve vědeckých galeriích, kde se dodržovala velmi přísná královská etiketa. Připravoval jsem coffee breaky, rauty a privátní večeře.

Nečekané setkání

Poté jsem chtěl poznat něco nového, a tak jsem zaklepal na dveře Berners Tavern, což je restaurace Jasona Athertona. Tam mě čekalo překvapení! Uviděl jsem obličej šéfkuchaře Phila Carmichaelea, se kterým jsem se potkal, když jsem vařil v Praze. Carmichael tehdy pracoval pod Gordonem Ramsayem v restauraci Maze. Nabízel mi práci, ale nedohodli jsme se, protože jsem chtěl odletět do zahraničí. Pak jsme se několik let neviděli, ale Carmichael mě stejně poznal. Bylo mi hned jasné, že mi to dá pořádně sežrat. Práci mi dal téměř bez pohovoru a dostal jsem se na pozici jednoho ze sous chefů. Vařil jsem ve velkém týmu kuchařů, se kterými jsem připravoval krásnou čerstvou gastronomii. Během několika dalších měsíců jsem zodpovídal za přípravu až 500 obědů a 600 večeří denně.

Snídaně – základ dne

V Anglii jsem nabral opravdu hodně inspirace, ze které čerpám dodnes. Výsledkem je například koncept business snídaní, které jsem nedávno spustil ve Food Atelieru. Mám jediný cíl – dělat věci poctivě a jinak! Snad to dělám správně… Posoudit to můžete sami každý všední den od 7:00 do 11:00.

Zaujalo vás mé povídání? Pak doufám, že se uvidíme ve Food Atelieru (Compress Hall), ve kterém chystáme talk-show o mém vaření v Anglii, a navíc nás navštíví ctěný host… Radek Kašpárek (spolumajitel restaurace Field, která je držitelem hvězdy v průvodci Michelin Guide | porotce Masterchefa) .

To si přece nenecháte ujít, ne? Historek mám mnohem víc a už se nemůžu dočkat, až vám je všechny povím. A Radek Kašpárek? Ten se určitě nebude držet zpátky! Tak na viděnou na talk-show, už se na váš všechny moc těším!